Voordelen van een houtkachel van Calda Vita in Hoogezand

Mensen kunnen intens genieten van hout stoken. Zelf zorgen voor uw eigen gestookte vuur is prachtig om te doen. De warmte van een houtkachel en de heerlijke geur van brandend hout. Een houtkachel geeft sfeer en stoken met hout is intens populair.

Voordelen van een houtkachel

 • Een moderne houtkachel heeft een rendement dat kan oplopen tot 90% in vergelijking met een open haard dat slechts 10% haalt.
 • De uitstoot van de moderne houtkachel is tot een minimum beperkt. Zeker in vergelijking tot een oudere houtkachel of een open haard. In het houtverbruik zult u dit direct merken.
 • Er is in veel gevallen zelfs de mogelijkheid een katalysator te monteren. Hierdoor is de uitstoot van geur en schadelijke stoffen met 90% te reduceren.
 • Hout is relatief goedkoop. Droge, kant-en-klare houtblokken zijn overal aan te schaffen. Het is nog goedkoper als u zelf hout kapt, klooft en laat drogen.

Aandachtspunten van een houtkachel

 • Een houtkachel vereist wel extra werk. Hout kappen, kloven, drogen, opslaan en naar binnen dragen.
 • Niet al het hout kan worden gebruikt. Hout dat is behandeld is niet geschikt voor de houtkachel.
 • Laat door een erkend vakman minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen en controleren.
 • Het as uit de houtkachel moet regelmatig worden verwijderd en ook het reinigen van het glaswerk kan een stevige klus zijn.
 • Stoken bij mistig of windstil weer zorgt ervoor dat de rookgassen lang om het huis blijven hangen, waardoor buren kunnen gaan klagen.
 • Een kachel kan gloeiend heet worden en als u kleine kinderen in huis heeft doet u er verstandig aan een beschermend rekje rond de kachel te plaatsen om brandwonden te voorkomen.
 • Bij alle haarden (behalve elektrische haarden) dient rekening te worden gehouden met afzuigkappen en/of mechanische ventilatie in huis. Bij gebruik van de kachel kan onderdruk in het huis ontstaan. Hierdoor kan rookgas uit het rookgaskanaal, of schoorsteen terug het huis in stromen. Dat is veelal op te lossen door de luchttoevoer van buiten te realiseren.

Er zijn vele soorten houtkachels

Een houtkachel kan op verschillende manieren geplaatst worden in uw woning. Uiteraard hangt dit af van uw persoonlijke wensen en situatie. Grofweg zijn er de volgende mogelijkheden om de houtkachel te plaatsen:

 • Vrijstaande houtkachel – de populairste groep houtkachels staan vrij in de ruimte en worden ook wel voorzethoutkachels genoemd.
 • Inbouw houtkachel – de houtkachel om strak in te bouwen met bijvoorbeeld een schouw of een fraai natuurstenen plateau.
 • Inzet houtkachel – de houtkachel die is ontworpen om te plaatsen in een bestaande open haard.
 • Hangende houtkachels – neemt weinig ruimte in en heeft een bijzonder ruimtelijk effect.

Bekijk eens onze verschillende houtkachel modellen. Neem gerust contact met ons op.

Lees meer over

Voordelen van een pelletkachel van Calda Vita in Hoogezand
Gezelligheid, sfeer en warmte van een echt brandend vuur in uw huis. De pelletkachel biedt gezelligheid met een rustig brandend vlambeeld. Echt genieten in uw huis. Ook bespaart u enorm op uw stookkosten en CO2 neutraal stoken is natuurlijk goed voor het milieu. Verder zijn er nog veel meer voordelen.
Lees meer
Voordelen van een haard van Calda Vita in Hoogezand
Met een sfeervolle haard (gaskachel of gashaard ) heeft u geen enkel last van afval of as. De haard heeft een prachtig vlammenbeeld. Bij volledige verbranding levert gas weinig schadelijke stoffen op. Eén ruimte verwarmen dmv een gaskachel is vaak zuiniger dan een centrale verwarming.
Lees meer
Voordelen van een houtkachel van Calda Vita in Hoogezand
Knetterend hout en een mooi vlammenbeeld. De warmte van een houtkachel en de heerlijke geur van brandend hout. Hout stoken is intens populair en houtstoken is relatief goedkoop. Droge, kant-en-klare houtblokken zijn overal aan te schaffen. Nog goedkoper is het als u zelf hout kapt, klooft en laat drogen.
Lees meer